
Çocuğun Ateşi Var
Ateş nedir? Etkileri nelerdir?
Ateş bir semptomdur bir hastalık hali değildir. Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesi sırasında ortaya çıkan normal sağlıklı bir cevaptır. Diğer bir deyişle ateş vücudun bağışıklık sistemini aktive eden bir rol oynamaktadır. Çocuklarda enfeksiyonlar sırasında ortaya çıkan ateşin çocuğa zarar verici bir etkisi yoktur. Çocukluk çağı döneminde görülen ateş çoğu zaman viral enfeksiyonlar başta olmak üzere enfeksiyon kaynaklıdır. Bakteriyel nedenlere dayalı enfeksiyonlar antibiyotik tedavisi gerektirir. Toplum tarafından sık olarak bilinenin aksine diş çıkarma bir ateş nedeni değildir.
Viral enfeksiyonlar sırasında 38,3-40 santigrad derece arasında görülen ateş genellikle 2-3 gün kadar sürmektedir. Ancak bazı enfeksiyonlarda (soğuk algınlığı v.b.) bu değerlerden hafifçe daha yüksek ateş görülebilir ve süre biraz daha uzayabilir. Ateş 41,6 santigrad dereceyi aşmadıktan sonra kalıcı bir hasar bırakmaz. Beyin kendi termostat mekanizmaları ile enfeksiyon sırasında oluşan ateşi -tedavi edilmeseler dahi- bu değerlerin altına indirme yeteneğine sahiptir. 41,6 santigrad derecenin üzerindeki ateş genellikle çok yüksek çevre ısısına maruz kalmış veya sıcak havada kapalı araç içerisinde uzun süre bırakılmış çocuklarda görülmektedir.
Ateşli çocukların %4 kadar bir bölümü ateşe bağlı havale (febril konvülsiyon) geçirebilirler. Ortaya çıkan görüntü ebeveynler için korkutucu ve ürkütücü olmasına karşın bu havale zararsızdır ve herhangi bir hasara, zeka geriliğine, öğrenme güçlüğüne ve tıbbi soruna yol açmaz. Ancak yapılan çalışmalarda ailelerin %80’den fazlası bu dönemde görülen havalenin yanlış bir düşünce ile çocukta bir hasar bırakacağına veya ölüme yol açacağına inanmaktadır. Yaklaşık %20 kadar ebeveyn ise ateşin tedavi edilmediği durumlarda giderek daha yüksek değerlere ulaşacağını düşünmektedir. Ancak her iki inanış ta doğru değildir. Ateş için kullanılan ilaçların tek amacı çocuğunuzu rahatlatmaktır.
Ateş kontrolü için kullanılan iki ana molekülü içeren ilaçlar satışa sunulmuş olup pek çok farklı ticari isim altında bulunmaktadırlar. Her iki molekülü içeren ilaçların ateş üzerine etkileri ve ilaç güvenlikleri açısından büyük farklılıklar yoktur. Bu ilaçları kombine ya da dönüşümlü kullanmanın tek ilaç kullanmaya üstünlüğünün olmadığı, aksine bu tür uygulamalarda ilaçlara bağlı yan etki gelişme riskinin artacağı bilinmelidir. İlaç kullanılarak ateşe bağlı ortaya çıkabilecek havaleyi engellemek te mümkün değildir. İlaç kullanılırken dahi ateşli havale geçirmek mümkündür.
Çocuğunuzun ateşini kontrol ederken standart ölçüm şartlarını mutlaka yerine getirmelisiniz. Ateş ölçüm yerlerinin normal değerler açısından farklılık yaratacağı bilinmedir.
Çocuğunuz ateşli ise neler yapmalısınız?
Çocuğunuz ateşli ise hangi durumlarda ACİL OLARAK doktorunuzu aramalısınız?
1. Çocuğunuz 2 aydan küçükse
2. Çocuğunuz sürekli avutulamaz şekilde ağlıyorsa veya inliyorsa
3. Uyandırmakta güçlük çekiyorsanız
4. Dokunduğunuzda ya da hareket ettirmeye çalıştığınızda ağlıyorsa, acı duyduğunu söylüyorsa
5. Başını çevirmekte ve öne eğmekte zorluk gösteriyor ve beraberinde başının ağrıdığını söylüyorsa
6. Cildinde daha önce olmayan ve ilk defa gördüğünüz pembe, mor renkli lekeler, döküntüler varsa
7. Burun temizliği yapılmış olmasına rağmen nefes almakta güçlük gösteriyorsa
8. Yutma güçlüğü gösteriyor ve tükürüğü ağzından kontrolsüz bir şekilde dışarı akıyorsa
9. Ağız kuruluğu, idrar miktarında azalma veya yapmama gibi sıvı kaybı belirtilerini gösteriyorsa
10. Çok hasta ve bitkin görünüyorsa (mümkünse ateş düşürücü ilaç verdikten sonra bu durumunu gözleyin, bazen ilaç kullanımından sonra bu görünüm ortadan kaybolabilir)
Çocuğunuz ateşli ise hangi durumlarda İLK 24 SAAT İÇERİSİNDE doktorunuzu aramalısınız?
1. Çocuğunuz 2 yaşından büyük ve ateşi 38,3 üzerindeyse
2. Ateşle beraber kulak veya boğaz ağrısı varsa
3. İdrar yaparken yanma veya ağrı varsa
4. Çocuğunuz 24 saatten daha uzun bir süredir ateşli ve ateşi açıklayacak bir enfeksiyon görüntüsü ve bulgusu yoksa
Çocuğunuz ateşli ise hangi durumlarda NORMAL MUAYENE SAATLERİNDE doktorunuzu aramalısınız?
1. Çocuğunuzun 72 saati aşan ateşi varsa
2. Başlangıçta var olan ve daha sonra kaybolmuş olan ateş 24 saat geçtikten sonra tekrar ortaya çıkmışsa
3. Çocuğunuzun daha önceden ateşli havale öyküsü varsa
4. Eğer konuya ilişkin başka soru ve endişeleriniz varsa
Çocuğunuzun ateşi varsa neler yapmalısınız?
1. Ateş düşürücü ilaçlardan kullanın
2. Aktivitesini azaltın istirahat ettirin
3. Giysilerini çıkarın, titreme ve üşüme hissi olduğunda kalın örtülerle örtmeyin, sadece ince bir örtü verin
4. Kesinlikle ASPİRİN VERMEYİN…
5. Ateş düşürücü ilaçları verdikten ve 30 dakika geçtikten sonra tekrar ölçtüğünüzde hala ateşi yüksekse ılık suyla yıkayın. Bunu daha çok leğene doldurulmuş suyun içinde oynama ve ıslanma şeklinde yapın
6. Daha çok sıvı almasını sağlayın
Okunma Sayısı : 22822