Gebelikte Bilinmesi Gereken Konular

Her anne adayı gebeliği sırasındaki davranış ve yaşam tarzında dikkat etmesi gereken hususları merak eder. Anne adaylarının aklına takılan tüm soruların cevabı şu anahtar cümlede yer alır : GEBELİK DOĞAL BİR SÜREÇTİR, ASLA BİR HASTALIKMIŞ GİBİ KABUL EDİLMEMELİDİR.

Gebelik, bazı yasaklarla kısıtlamalar getirilecek sıkıntılı bir süre değil, tam tersine tadı çıkartılacak zevkli bir dönemdir. Genellikle yanlış bilgiler ve çevre baskısıyla günlük aktivitelerde ve yemek alışkanlıklarında yapılacak değişiklikler faydadan çok yanlış sonuçlara, anne ve bebek sağlığında sıkıntılara yol açabilir.

Serbest olan konular

Yemek alışkanlığı : Eğer sağlığınızla ilgili özel bir durum yok ise yemek alışkanlıklarınızı değiştirmenize gerek yoktur. Gebelik esnasında özellikle yenmesi gereken veya yenmemesi gereken yiyecek ve içecek listesi yoktur. Gerekli hallerde Diyetisyen kontrolünde beslenme programı uygulanabilir. Gebenin yeme alışkanlıkları karnında taşıdığı bebeğin metabolik gereksinimlerine göre yönlendirilir. Bir gebe ağız tadında değişiklikler yaşayabilir. Bebeğinin ihtiyaçlarına göre daha önce çok sevdiği yiyeceklerden uzaklaşabileceği gibi, daha önce hiç sevmediğini düşündüğü yiyeceklere karşı istekli olabilir.

Günlük aktivite : Çok ağır olmamak kaydı ile günlük ev ve çalışma hayatı aynı tempoda devam edebilir. Gebeliğe zarar vereceğini düşünerek tembellik düzeyine varabilecek hareketsizlik, gebeliği koruyucu olmayacak, damar dolaşımını yavaşlatarak zararlı sonuçlara yol açabilecektir.

Cinsel aktivite : Düşük veya erken doğum tehlikesi olmadığı sürece son aya kadar cinsel yasak yoktur.

Yasaklar

Saç boyası : Gebelik boyunca ve emzirme döneminde saç boyası bebek için sakıncalı olabilir. Organik veya bitkisel kökenli saç boyalarının zararlı olmadığı düşüncesi doğru değildir. Bir anne adayı arzu ettiği kuaför hizmetlerinden yararlanabilir, yasak sadece saç boyası içindir.

İlaç : Gereksiz yere alınan her türlü ilaç bebeğe zararlıdır. Gebeliğin 20’inci haftasından sonra vitamin takviyesi ve kansızlık için ilaç alınabilir.

Sigara : Gebenin sigara içmesi veya başkalarının içtiği sigara dumanını koklaması, bebeğin düşük kilolu, zayıf gelişimli ve çocukluk çağında düşük dirençli olmasına yol açabilir.

Tetkikler

Gebelikte her ayın kendine özel laboratuar incelemeleri vardır. Bu tetkikler, kan sayımı, idrar incelemesi, kan grubu, kan uyuşmazlığı, doku uyuşmazlığı, bebekte sakat gelişim yaratabilecek virus ve parazit hastalıklarının araştırılması, bebekte zeka kusuru ve gelişim kusuru yaratabilecek genetik hastalıkların araştırılması ve bebeğin anne karnında yeterince oksijen alıp almadığını inceleyen testlerdir.

Olası şikayetler

Gebelikte her ay değişen şikayetler olabilir. İlk 3 ay, bulantı, yorgunluk hissi, uyku hali, sık idrara çıkma, kasık ağrısı, ikinci 3 ayda mide yanması, bel ağrısı, son 3 ayda nefes darlığı, el ve ayaklarda şişlik gibi şikayetler olabilir.

Tahmini doğum zamanı

Son adet tarihinden itibaren 37 - 42 haftalar arasında normal doğum gerçekleşir. Sezaryen ile doğum yapacak olanlar, beklenen doğum tarihinden yaklaşık 10 gün önce sezaryene alınır.

Gebelik kontrollarının zamanlaması

Gebelik büyüklüğü hafta ile hesaplanır. Gebeliğin tamamı son adet kanamasının ilk gününden sayılarak 40 haftadır. Gebelik kontrolları ilk 34 haftaya kadar 4 haftada bir, sonra 2 haftada bir, son ay içinde her hafta yapılır.

Doğum şekli

Doğumun normal, dikişli, müdahaleli veya sezaryen ile olacağı doğum anında belirlenir. Anne ve bebeğin sağlığını korumak amacıyla en uygun yöntem hangisi ise, o yöntem seçilir. Ancak, daha önce sezaryen veya başka rahim ameliyatı geçirmiş olanlar, ikiz gebelikler, bebeğin ters gelişi, tedavi ile gebe kalanlar ve 35 yaş üzerinde olanlarda sezaryen ile doğum tercih edilir.

Yolculuk ve tatil

Normal gebelikte yolculuğun sakıncası yoktur. Ancak düşük ve erken doğum tehlikesi olanlarda yolculuk sakıncalı olabilir. Gidiş ve geliş yolculukları arasında en az bir hafta dinlenme süresi olması tercih edilir. Yirmisekizinci haftadan sonra uçak yolculuğu sakıncalı olabilir. Gebelikte son aya kadar, denize girmek ve güneşlenmek zararlı değil, aksine yararlıdır. Ancak sıcak kumlara oturulması ve havuza girilmesi mantar ve diğer parazit enfeksiyonları yönünden tavsiye edilmez.

Gebelikte jimnastik

Gebelik esnasında kontrol altında yapacağınız jimnastik, gebelik esnasındaki bel ağrılarının giderilmesi, doğumda kolaylık sağlanması ve doğum sonrası doğal formunuza geri dönebilmeniz için yararlı olacaktır. Gebe ve lohusa jimnastiği sayfasını ziyaret ediniz.

Karın cildi bakımı

Karında gerginliğe bağlı cilt çatlakları olmaması için, 20’inci haftadan sonra cilt yumuşatıcı özel jel veya kremler kullanılabilir.


Okunma Sayısı : 2103