Güvenilirlik

Bir kaç gün bekledim yazmak için. Kimi darbe dedi, kimi tiyatro, kimi şu yaptı, kimi bu yaptı dedi. Ortada kesin olan ise temel değerlerimiz ve Cumhuriyet'imizin alçakça bir saldırıya maruz kaldığıdır. Buna şu veya bu isimle bakmadan önce Türkiye'de son 40 yılda bu yapılanmanın nasıl büyütüldüğü ve devşirildiğine bakmak lazım. Bu sorun bugünün ya da bu hükümetin sorunu falan da değildir. İlmek ilmek işlenmiş bir planın uzun vadeli sonucudur. Aşağıya çıkardığım bazı metinleri ibretle okumanızı arzu ediyorum. Meselenin basit ve sıradan olmadığının en net kanıtıdır. Bir şeyi saklamak isterseniz herkesin ortasında güçlü algı yaratırsınız kimse derinlemesine bakmaz. Burada çıkardığım kamuoyu araştırmalarına ait sonuçları her defasında okuduğumda bu nasıl olabilir dedim. Hiç inanmadım. Toplumun içinden çıkan bir kurumun toplumun aynası olarak kendini yansıtması gerekirken araştırmalar tamamen farklı bir algı yaratıyordu.

Ben o dönemlerde bile bu araştırmaları maskelemeye yönelik, hedef saptırma gayretinden yapılmış yayınlar olarak gördüm… Geriye dönüp bu kamuoyu araştırmalarını yeniden okumak ve yeni pencereden daha uyanık gözlerle bakmak gerek... Ben yanılmadım...

 

Buyurun son yılların kamuoyu araştırmalarından sonuçlar:

2015:

SONAR, Ocak 2015’te 3 bin kişi ile yüz yüze anket yöntemi ile yaptığı araştırmanın bulgularını yayımladı. Araştırmaya katılanlara “Size okuyacağım kurumlara güvenip güvenmediğinizi söyler misiniz?” diye soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 83.6’sı “Türk Silahlı Kuvvetleri’ne güveniyorum” yanıtını verdi.

2014:

EN ÇOK GÜVENİLEN KURUM YİNE ORDU OLDU

Orduya olan güven 51,7’den 57,7’ye yükselirken yine en güvenilen kurum Ordu oldu. Cumhurbaşkanlığı kurumuna güven oranı yüzde 40,7’den 40,5 düzeyine düşerken, polis ve kolluk güçlerine güven ise 35,3’den yüzde 39,5’e çıktı.

2013:

GÜVEN KURUMU OLARAK ‘ORDU’ LİDERLİĞİNİ KORUDU

Her ne kadar siyasetteki gücü ve etkisinin son yıllarda azalmış olsa da, kurumlara güven sıralamasında ‘Ordu’ 2012 yılında da liderliğini sürdürdü. (Yüzde 56,3). Ordu’yu ‘Cumhurbaşkanı’ (yüzde 53,7) ve ‘Başbakanlık’ (yüzde 47,9) takip etti. YÖK’e duyulan güven de 2011’e göre yüzde 3,3 oranında azaldı

2012

Panelde, "Türkiye Değerler Atlası 2012" araştırmasının sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Yılmaz Esmer, araştırmanın 1990 yılından bu yana ülkemizde yapıldığını ve dünya ülkeleri ile karşılaştırma yapma imkanı sunduğunu ifade ederek, araştırma ile Türkiye'nin, dünya kültürel haritasının neresinde olduğu sorusuna cevap vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Esmer, araştırmanın ordu ve hükümet konusundaki sonuçlarından bahsederek,

"Ordu, son 4-5 yıla kadar en güvenilir kurum olarak çıkıyordu. Son 4-5 yılda bu güven düzeyinde bir düşüş olduğunu görüyoruz. Halen birinci kurum ama öyle açık ara farkla her yerde her zaman şeklinde olmadığı gözüküyor.

2011

En Güvenilen Kurumlar

Konsensus Araştırma ve Danışmanlık şirketi tarafından 4 - 10 Mart 2011 tarihleri arasında Haber Türk Gazetesi için yapılan araştırma; Türkiye 18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip toplam 1.500 kişi ile telefon anketi yöntemi uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada toplam 81 ilin hem kentsel hem de kırsal kesimlerinde 735 erkek 765 kadın ile görüşülmüştür.

Araştırmaya katılan bireylere listede hangi kurumlara güvendikleri soruldu. Askeriye % 83 oyla en güvenilir kurum. Askeriyeyi %78 ile polis ve emniyet kuvvetleri takip etti. Listenin sonunda yer alan en az güvenilir kurumsa %45 ile özel işletmeler oldu.


Okunma Sayısı : 2814