Çocuklarda Gastroözefagial Reflü

Reflü (re-flux) latince bir kelime olup, anlamı geriye akıştır ve yemek borusuna ve solunum yoluna mide asit içeriğinin gelmesi ile oluşan rahatsızlıkları tanımlar. Reflü aslında tüm yaş gruplarını ve cinsiyetleri kapsayan özellikle pediatrik popülasyonda ilk iki yılda sıkça görülebilen fizyolojik bir olaydır. Reflülü çocuklarda daha çok seste kısıklık, kronik olarak boğazı temizleme ihtiyacı, balgam çıkarma, yutma zorluğu gibi yakınmalar vardır.

Nefes borusu, ağız içi ve burun son kısımları mide asit içeriklere maruz kaldıklarında, yemek borusu gibi koruyucu mekanizmalara sahip olmadıklarından kolayca hasara uğrarlar. Kronik orta kulak infeksiyonları, kronik sinus hastalıkları, kronik öksürük ve tekrarlayan bademcik enfeksiyonları gibi kronik KBB hastalıkları genelde standart tedavi protokollerine direnç gösterirler. Son yıllarda kulak burun boğaz hekimleri ile sık görülen ve standart tedavi protokollerine direnç gösteren kronik hastalıklar arasında bir ilişki olabileceğini görmüşler ve oldukça kapsamlı çalışmalar yapmışlardır.

Kronik rinosinüzit ile reflü arasındaki ilişki artık bütünüyle bilinmektedir. Mide asidi ve yemek içeriğinin özellikle uyku sırasında ağız ve burun bölgesine gelmesi sonucu bu alanların yüzey kısmında reaksiyon ve ödem oluşumunu takiben enfeksiyon gelişmektedir. Kronik rinosinüzitli çocuklarda da reflü, pH monitörizasyonu ile gösterilmiştir. Burun ve sinüslerde reflüye bağlı oluşan ödem sonucu alt solunum yollarında da refleks mekanizmalar yoluyla sürekli boğaz temizleme ihtiyacı ve öksürük ortaya çıkmaktadır. Öksürük ve boğaz temizleme ihtiyacı boğazda ve solunum yollarında hasara yol açarak olayı daha da ağırlaştırmaktadır. Reflü olan çocuklarda ayrıca ses yorgunluğu, sesin çatallanması, boğazda balgam akıntısının fazla olması, geniz akıntısı yakınmaları da ön plandadır.

Bu yakınmaları olan çocukların öykülerinde gece yatağa tok olarak girmeleri ve daha çok yatmadan önce süt içmeleri ifade edilmektedir. Dolayısı ile tedavide ilk alınması gereken tedbir bir yaşından daha büyük çocuklarda gece beslemenin kesilmesi ve tok karna uyuma alışkanlığının değiştirilmesi olmalıdır.

Tekrarlayan tedavilere rağmen geniz akıntısı, sürekli öksürük, sık hastalanma yakınması bulunan çocuklarda altta yatan rahatsızlığın reflü olabileceği mutlaka akla gelmelidir. Eğer reflü tanısı konursa ailenin alacağı basit önlemler ve gerekli tedavinin uygulanması ile çocuğun yaşam kalitesinde ciddi olumlu değişiklikler elde edilebilecektir.


Okunma Sayısı : 2551