Gece İdrar Kaçırma (Enürezis)

Tanım: Hastalardaki sadece geceleri veya uykuda idrar kaçırma olması durumudur.

Dikkat ! Hastanız hem gece hem de gündüz idrar kaçırıyorsa veya gece idrar kaçırmaya ek olarak başka şikayetleri de varsa (tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, sık idrar çıkma, idrar yaparken zorlanma, sıkışma hissi vb) lütfen bu bölümü değil, “Gündüz idrar kaçırma (İşeme Disfonksiyonu)” bölümünü okuyunuz.

Yaygınlık:

Gece idrar kaçırma, çocukluk döneminin en yaygın şikayeti olup, 7 yaşındaki çocuklardaki sıklığı %5-10’dur. Bunların her yıl %15’i düzelir. 7 yaşındakilerin %7’sinde şikayet erişkin döneme kadar sürmektedir. Çocukların çoğunda aile öyküsünde de aynı rahatsızlık mevcuttur.

Sebep:

12,13 ve 22. kromozomların hastalıkla ilgili olabileceği belirtilmiştir. Altta yatan fizyolojik sebepler şunlar olabilir:

Gece artmış idrar üretimi

- Gece fonsiyonel mesane kapasitesinin düşük olması veya artmış mesane aktivitesi

- Çocukta uyanma bozukluğunun olması

Tanı:

Genellikle fazla tahlile gerek yoktur. İdrar tahlili yapılması yararlı olabilir. İşeme günlüğü tutulması ve gece üretilen idrar miktarının tayini için çocuğun bezlerinin tartılması gerekebilir. Mesane kapasitesi yaşa göre bilinen nomogramlarla karşılaştırılmalıdır. Mesane aktivitesinin artmış olduğundan şüpheleniyorsa, çok nadiren ürodinami yapılması gerekebilir. Bu nedenle bir Çocuk Nefroloğuna ek olarak, tecrübeli bir Çocuk Üroloğu ile de temasa geçilmelidir.

Tedavi:

Küçük yaşta kendiliğinden iyileşme sık olduğundan çocuk 6-7 yaşına gelmeden önce tedaviye başlanılmamalıdır.

- Öncelikle çocuğun motivasyonunu arttırılmalı, ceza vermekten veya kızmaktan kaçınılmalıdır. Aile de bilgilendirilmelidir.

- Islak ve kuru geceleri belirten çizelge tutulmalıdır.

- Yeme içme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir.

- Bu yöntemler başarısız olursa aşağıdaki yöntemler denenmelidir:

1) Alarm Tedavisi: Çocukların gece yattıklarında kilotlarına iliştirilen ve birkaç damla idrar yapıldığında yüksek volümde ses vererek çocuğun uyanmasını ve tuvalete gitmesini sağlayan araçlardır. Çocuk böylelikle derin uykusundan uyanır, daha da önemlisi mesane hangi doluluktayken tuvalete gitmesi gerektiğini öğrenmiş olur. Eğer çocuk gece çok idrar çıkarmıyor ve mesane kapasitesi normale yakınsa bu tedavi ile başarılı olma şansı %80 olup, alarm tedavisi bırakıldıktan sonra hastalığın nüksetme şansı azdır.

2) İlaçlar: Geceleri idrar çıkımını azaltan “Desmopressin” isimli ilaçla %70’e yakın başarı elde edilebilir, ancak ilaç kesildiğinde hastalığın nüksetme şansı fazladır. Bu ilacın hem tablet hem de burun spreyi formları piyasada mevcuttur. Desmopressin kadar etkili olmasalar da antikolinerjik veya antispazmotik ilaçlar tedavide denenebilirler.

Eskiden enürezis tedavisinde kullanılan ve maalesef toplumumuzda hala çok sık kullanıldığını gördüğümüz “İmipramin” etken maddeli antidepresan ilacın, başarı oranının düşük olması (%50), ilacı kestikten sonra yüksek oranda hastalık nüksünün olması, yüksek dozda kalp kasına zehirli etkisi ve ölüme neden olabilmesi nedeniyle kullanımı kesinlikle önerilmemektedir.


Okunma Sayısı : 2351