Bayılma

Bayılma, beyin fonksiyonlarının yaygın ve geçici bir bozukluğuna bağlı olarak, ani gelişen ve kısa süreli bir bilinç kaybıdır

Bu ani bilinç kaybı, genellikle dengenin aniden kaybedilmesi, düşme ve bundan kısa bir süre sonra da duyusal yeteneklerin yeniden kazanılması ile birliktedir. Hastanın kendisine ve çevredeki diğer kişilere fiziksel zarar verme olasılığı vardır. Bazen, bayılmanın öncesinde başdönmesi, fenalık hissi, solukluk, bulantı, soğuk terleme veya işitme kaybı gibi belirtiler bulunabilir. Hemen her zaman, yere yatmakla bütün bu semptomlardan kurtulma olanağı vardır.

Ergenlik döneminde bir kez bayılma atağı sık görülmekte ve sıklıkla hastaneye bile başvurulmamakta ise de bayılma, ölüme yol açabilecek bir olayın habercisi olabilir ve bu yönüyle hastalar ve aileleri için bir endişe kaynağıdır.

Bayılma nedenleri

Beyine giden kan akımında geçici bir azalmaya neden olan değişik uyarımlar, ortak bir yol izleyerek bayılmaya yol açarlar. Bayılma, otonom sinir sisteminin bir bozukluğuna bağlı olabileceği gibi kan akımına direnç, ritm bozukluğu gibi kalpten kaynaklanan bir nedene bağlı da olabilir. Diğer taraftan bayılma, metabolik, nörolojik ve psikolojik nedenler gibi kalp dışı nedenlerle de gerçekleşebilir. Çocukluk yaş grubundaki bayılmaların en sık rastlanan tipi, kalbi ve sinir sistemini içine alan bir refleks sonucu oluşmaktadır (neurocardiogenic syncope). Kalbe bağlı nedenler arasında ise doğumsal veya sonradan oluşmuş kalp-damar hastalıkları ve kalp ritmindeki bozukluklar ön sırada yer almaktadır. Hem aşırı yavaş (bradikardi) hem de hızlı kalp ritmi (taşikardi) bayılma nedeni olabilir. Yatar pozisyonda iken gelen ve nefes kesilmesiyle birlikte olan bayılma önemli bir kalp hastalığının işareti olabilir. Egzersizle birlikte gelen bayılma, Çocuk yaş grubunda bayılma olaylarının önemli bir kısmı nisbeten zararsız bir durum olarak görülebilirse de bayılmanın olabileceği zaman dilimi (sınav, vb) veya ortam koşulları (yüzme, trafik, vb) dikkate alındığında bunların dahi tanınması ve önlenmesi arzu edilir.

Bayılma nedeni olabilecek kalp hastalıklarının ayırdedilmesi ve kalıcı tedavisinin planlanması için ise çoğu kez bir çocuk kardiyoloğunun gözetiminde ayrıntılı muayene ve tetkiklerin yapılması gerekli olur.


Okunma Sayısı : 3320